Back to All Events

ONLINE MASTERCLASS: 1,5 METER STEDEN

1,5 METER STEDEN

Donderdag 29 april 2021 | 20.00 - 20.45 uur | Livestream via YouTube

‘1,5 meter steden’ is de vierde editie in een reeks masterclasses speciaal voor jongeren waarin een wetenschapper en een kunstenaar live in gesprek gaan over COVID-19 en de lockdown. Deze masterclasses worden elke laatste donderdag van de maand uitgezonden.

Met de komst van het coronavirus zijn publieke ruimtes radicaal veranderd. In parken verschenen cirkels, straten werden afgezet en via online druktemeters konden mensen voor het bezoek aan een gebied zien of er nog wel voldoende plek zou zijn. ‘Social distancing’ en 1,5 meter afstand zijn opeens de norm. Maar zijn publieke ruimtes daar eigenlijk wel voor ingericht?

Tijdens deze masterclass spreken we met TU Hoogleraar Woningbouw Dick van Gameren en de Rotterdamse ontwerper Monice Janson over de impact van het coronavirus en pandemische dreigingen op het ontwerp van toekomstige publieke ruimtes. Aan het einde van de masterclass worden er vragen vanuit de chat beantwoord.

De link naar de livestream vind je in de bevestigingsmail.

Docent? Sluit na de masterclass aan bij de online docenten-workshop onder leiding van Monice Janson. Deze workshop wordt speciaal georganiseerd voor docenten van het voortgezet en middelbaar onderwijs.

MONICE JANSON
De kunstuitingen van Monice Janson doen je stilstaan en je gedachten voor een moment afdwalen. Ze benadrukken waar je bent en vertellen je over het unieke van die plek – Monice geeft een plek een identiteit. Zij ontwerpt monumentale kunstuitingen met letters en taal voor woonwijken, bruggen, bedrijven, gebouwen, scholen en de openbare ruimte. Projecten waar je haar werk van kunt kennen zijn het bruggedicht op de Parkhavenbrug in Rotterdam, de woningen van Buitenplaats Syon in Rijswijk en de gevel van het nog te bouwen woon- en parkeergebouw BinckPARK in de Binckhorst in Den Haag.

DICK VAN GAMEREN
Dick van Gameren studeerde Bouwkunde in Delft waar hij in 1988 cum laude afstudeerde. Lange tijd had zij zijn eigen architectenbureau waarmee hij een groot aantal projecten realiseerde, uiteenlopend van tentoonstellingsontwerpen tot stedenbouwkundige masterplannen. Sinds 2006 is hij hoogleraar Woningbouw aan de faculteit Bouwkunde  van de TU Delft. Hij geeft onder andere leiding aan een internationaal onderwijs- en onderzoeksnetwerk dat zich richt op de problematiek van betaalbare woningbouw in explosief groeiende steden in Azië en Afrika. Sinds 2019 is hij decaan van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.