(UN)REAL IN ERASMUS MC ROTTERDAM

Pers_SG-21.jpg

Vandaag opent (UN)REAL, de eerste tentoonstelling van Science Gallery Rotterdam, in de publieke ruimte van het Erasmus MC in Rotterdam. In verband met de maatregelen rond het nieuwe coronavirus zijn alle events bij de tentoonstelling afgelast, inclusief de opening die vandaag zou plaatsvinden. De tentoonstelling is het beste online te bezoeken via rotterdam.sciencegallery.com/unreal.

(UN)REAL vertrekt vanuit het wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC. De kunstwerken onderzoeken hoe wetenschap en kunst ons idee beïnvloeden van wat ‘echt’ is en wat ‘onecht’. Het thema van de tentoonstelling is aangedragen door Rotterdamse jongeren in workshops met onderzoekers en kunstenaars. Dit heeft geleid tot een open call op het platform van Science Gallery International, waarop 262 inzendingen zijn binnengekomen. Onder leiding van gastcurator William Myers, auteur van de boeken ‘Bio-Art’ en ‘Bio-Design’ (Thames & Hudson) zijn 16 kunstenaars uitgenodigd aan de tentoonstelling deel te nemen, waaronder Joep van Lieshout (NL) en Charlotte Jarvis (UK), die beide onder andere vertegenwoordigd waren op de Biënnale van Venetië. 

“Op het moment dat de beperkende maatregelen ingingen, waren de bijdragen van kunstenaars en wetenschappers aan de tentoonstelling al onderweg naar het Erasmus MC,” zegt Fred Balvert, projectleider van Science Gallery Rotterdam. “Daarom hebben we de tentoonstelling toch opgebouwd. We zetten nu in op een optimale online presentatie, waaraan we regelmatig nieuwe materialen, zoals video-impressies en virtuele schoolexcursies, toevoegen. Ook zullen we de duur van de tentoonstelling een aantal maanden verlengen.” 

De kunstwerken zijn opgesteld langs een route die loopt vanaf de brug bij de entree van het Erasmus MC aan het Museumpark naar de Hoofdingang. Zo lang de beperkende maatregelen duren, kan de tentoonstelling online worden bezocht via rotterdam.sciencegallery.com/unreal. Omdat de tentoonstelling zich bevindt in de openbare ruimte kunnen medewerkers en bezoekers van het Erasmus MC de kunstwerken ook in het echt zien. Hiervoor zijn passende maatregelen genomen, zoals social distancing en het vervangen van koptelefoons door speakers. 

(UN)REAL, Erasmus MC, Passage en Balustrade, 3 april t/m 1 juli 2020 
Het Science Gallery Network bestaat uit acht toonaangevende universiteiten in de wereld die zich samen inzetten voor een unieke missie: het stimuleren van creativiteit en innovatie op het snijvlak van wetenschap en kunst. Zie: https://sciencegallery.org/

Inger van Dijk