Objectief | Subjectief

2021, Monice Janson

Er zijn weinig gebeurtenissen die we zo gezamenlijk doormaken als de Covid crisis. Het coronavirus maakt geen onderscheid. We kregen allemaal te maken met dezelfde maatregelen. Tegelijkertijd heeft iedereen de crisis op zijn eigen manier doorgemaakt. Ontwerper Monice Janson maakt in haar werken in de publieke ruimte de collectieve beleving van grote gebeurtenissen zichtbaar. In De Passage van het Erasmus MC plaatst ze professionele en persoonlijke uitspraken van wetenschappers naast elkaar. Dit herinnert de kijker eraan dat wetenschappers ook mensen zijn. De uitspraken geven een overzicht van de breedte van het wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC: van fundamenteel onderzoek naar virussen op het niveau van cellen en moleculen; via klinisch onderzoek naar de diagnose en behandeling van Covid-19; tot de maatschappelijke gevolgen van de pandemie en adviezen aan de overheid om hier mee om te gaan.

 

SCIENCE

Klinisch onderzoek
Als je door het coronavirus besmet bent, maakt je afweersysteem antistoffen aan. Die bieden bescherming tegen toekomstige infecties met het virus. Een vaccin bootst het virus na en zet het afweersysteem aan tot het maken van antistoffen. Daarmee is vaccinatie een effectieve manier om mensen te beschermen.

Covid-19 is een nieuwe ziekte die artsen in Nederland voor januari 2020 niet eerder hadden gezien. Arts-onderzoekers in de hele wereld delen de resultaten van studies van patiënten om zo snel mogelijk behandelingen mogelijk te maken. Deze zijn onder meer gericht op:

Het verbeteren van de conditie van patiënten door de symptomen te verlichten en vitale functies te ondersteunen.

Het toedienen van antistoffen aan mensen die deze zelf niet kunnen aanmaken. Daarbij gebruiken artsen antistoffen van bloeddonors die een infectie hebben doorgemaakt.

Toekomstig onderzoek kan mogelijk uitwijzen waarom sommige mensen weinig last hebben van het coronavirus terwijl anderen ernstig ziek worden.

Inger van Dijk