One Health

2021, Iwan Smit

Dit kunstwerk verwijst naar het beeld De barmhartige Samaritaan in de tuin van het Erasmus MC aan de Westzeedijk. In dit verhaal komt een Samaritaan, destijds een gediscrimineerde minderheid, een slachtoffer van geweld te hulp. De boodschap: Heb je naaste lief als jezelf. De kunstenaar maakt van het slachtoffer een vogel. Een nieuwe besmettelijke ziekte zoals Covid-19 kan ontstaan als een virus van dieren overspringt op mensen. Dit heet zoönose. Virologen van het Erasmus MC onderzoeken virussen in dieren om de risico’s in kaart te brengen. Daarnaast kijken ze hoe we met dieren in het wild en in de landbouw omgaan. De studie van de relatie tussen mens en natuur om ziekten te voorkomen heet ‘One Health’. De keuze voor een ballon past in De Passage van het Erasmus MC, waar bloemen, knuffels en ballonen te koop zijn.

 

SCIENCE

One Health
Een zoönose is een besmettelijke ziekte die ontstaat als een virus of bacterie van dieren overspringt op mensen. Dit kan gebeuren bij intensief contact tussen mens en dier, zoals het eten van wilde dieren of het houden van vee. Het wordt gevaarlijk als de ziekte ook voor mensen onderling besmettelijk is. Dat is zo met Covid-19 (Coronavirus Disease 2019).

Een ziekte die een groot aantal mensen treft, heet een epidemie. Hiervoor moet het virus zo besmettelijk zijn dat één besmette persoon meerdere nieuwe personen besmet. Als de ziekte wereldwijd gaat heet dat een pandemie.

Wetenschappers doen onderzoek naar virussen in het dierenrijk om te kijken welke virussen ziekte kunnen veroorzaken in mensen. Ze onderzoeken hiervoor het erfelijke materiaal van virussen en kijken hoe makkelijk het virus zich verspreid.

De resultaten van het onderzoek zijn bruikbaar voor het ontwikkelen van tests, vaccins, geneesmiddelen en crisismaatregelen.

SGR-Artworks-1a.jpg
Inger van Dijk