OPEN CALL VOOR EERSTE EXPOSITIE: [UN]REAL

Wat is echt en hoe weet je zo zeker dat dat zo is? Hoe kun je bepalen wat 'echt' is als ze digitaal of worden beïnvloed door de chemie en architectuur van je hersenen?

Wetenschappelijk onderzoek onthult manieren waarop onze geest en zintuigen samenspannen om hiaten te produceren tussen het werkelijke en het waargenomen. Hoe navigeren we door deze blinde vlekken, die kunnen worden gevoed door bijvoorbeeld nepnieuws, maar vervolgens worden omarmd om aan de realiteit te ontsnappen? En is ons concept van ‘het echte’ beïnvloed door biomedische wetenschap? Waardoor we een nieuwe vertaling van mentale aandoeningen zoals synesthesie, dementie of fenomenen zoals het placebo-effect krijgen?

Science Gallery Rotterdam nodigt kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers uit om te onderzoeken hoe ons concept van 'het echte' wordt gedestabiliseerd door wetenschap en technologie en projecten in te dienen als onderdeel van de eerste tentoonstelling in het Erasmus MC. Het thema [UN]REAL behandelt de bovenstaande vragen en koppelt deze aan actuele activiteiten en onderzoeken in de biomedische wetenschap. Enkele onderwerpen en vragen die relevant zijn voor het thema:

  • Op welk punt maakt regeneratieve groei of menselijke verbetering een orgaan, ledemaat of lichaam "nep"?

  • Wat suggereert onderzoek naar geest-veranderende ziekten over onze dagelijkse waarnemingen?

  • Zijn fantoomleden of optische illusies unieke vormen van neurologische creativiteit, of zijn ze coping-mechanismen, of iets helemaal anders

  • Kunnen fenomenen zoals lucide dromen of het gebruik van virtual reality leiden tot betekenisvolle ervaringen?

    Je kunt meer informatie vinden op het open call platform.

 
Brendan Kidney