TERUGBLIK OP 2019

Het einde van 2019 is in zicht! We kijken mega uit naar het nieuwe jaar, maar zijn natuurlijk ook heel trots op alles wat we in 2019 hebben bereikt met de Science Gallery Rotterdam. Benieuwd wat we nou allemaal precies gedaan hebben? Check het hier!

De eerste workshops waarin Rotterdamse jongeren van 15 tot 25 jaar samen met wetenschappelijk onderzoekers en kunstenaars exploreren hoe onze samenleving er in de toekomst uit zou kunnen zien hebben al plaatsgevonden.

April

Op 17 april 2019 namen 8 jongeren deel aan een focusgroep die het thema (Un)real heeft bedacht. Dit is het thema van de eerste pop-up tentoonstelling van Science Gallery Rotterdam die komend voorjaar in het Erasmus MC te zien zal zijn. De tentoonstelling gaat erover hoe wetenschap en kunst ons idee van wat echt is en wat onecht is beïnvloeden.

Juni

Met dit thema is op 1 juni 2019 de eerste call van Science Gallery Rotterdam gepubliceerd via het online open call platform van Science Gallery International. Op de call zijn 262 voorstellen van kunstenaars, wetenschappers en teams van beiden binnengekomen, vanuit de hele wereld, waaronder ook enkele tientallen uit Rotterdam. De gerenommeerde curator William Myers is bereid gevonden op te treden als gastcurator van de tentoonstelling waarvoor rond de 15 binnengekomen voorstellen worden uitgewerkt.

In de week van 11 tot en met 14 juni heeft de elective (Un)real met studenten van de Willem de Kooning Academie plaatsgevonden. Deelnemers waren tweedejaars studenten uit verschillende disciplines die hebben gewerkt aan de opdrachten om een event tijdens de tentoonstelling te bedenken of een campagne. Eén van de ideeën, voor een campagne in de Rotterdamse wijken, zal worden uitgewerkt.

Juli

Op 19 juli hebben gidsen van Science Gallery Rotterdam deelgenomen aan het Mediators training event van Science Gallery International in Londen waaraan mediators van alle 7 science gallery’s in de wereld hebben deelgenomen. De gidsen van Science Gallery Rotterdam bestaan op dit moment uit studenten geneeskunde en een enkele student van de Willem de Kooning Academie. Deze groep zal verder worden uitgebreid met jongeren die bij de Science Gallery betrokken willen blijven.

Op 26 juli 2019 heeft de eerste workshop (Un)real plaatsgevonden waarin 15 jongeren samen met wetenschappelijk onderzoeker Maarten Frens en beeldend kunstenaar Tim Waldekker het thema verder hebben verkend en uitgediept. Deze workshop ging met name over waarneming in de menselijke hersenen en in de (nieuwe) media.

Augustus

Op 22 en 23 augustus 2019 heeft de tweede workshop (Un)real plaatsgevonden met als titel ‘Toekomstbaby’s’ met 25 jongeren. Met arts-onderzoekers Eric Steegers and Bas van Rijn en kunstenaars Charlotte Jarvis en Joep van Lieshout hebben de jongeren onderzocht hoe wetenschappelijk onderzoek en de kunsten de concepten van menselijke reproductie en geboorte in onze samenleving beïnvloeden. De deelnemers hebben dit uitgewerkt en tekst en beeld onder begeleiding van spoken word artist Elten Kiene en beeldend docent Arantxa Gerards.

Oktober

Van 20 tot en met 25 oktober 2019 hebben vier jongeren uit de focusgroep van Science Gallery Rotterdam deelgenomen aan een uitwisseling met jongeren van de Science Gallery’s Dublin en Venetië in Dublin. De jongeren uit de drie steden zijn gezamenlijk aan de slag gegaan in workshops over interculturele samenwerking, inclusie, vooroordelen, emancipatie, activisme en praktische workshops, o.a. over social media, podcasts en beeldende technieken. Tijdens de uitwisseling hebben ze diverse musea bezocht en de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Plastic’ in Science Gallery Dublin. De uitwisseling is mogelijk gemaakt door een succesvolle gezamenlijke aanvraag van Science Gallery International en de Science Gallery’s Rotterdam, Venetië en Dublin onder het Erasmus+ programma van de Europese Commissie.

 
Danny Browne