Winnaar Mission: Art-Space Exchange research residency: Anna Hoetjes

Aphrodite Terra

De Nederlandse beeldend kunstenaar en filmmaker Anna Hoetjes is de winnaar van de ArtScience residentie Mission: Art-Space Exchange bij de European Space Agency. Tijdens haar residentie zal Anna twee maanden doorbrengen met ruimtewetenschappers in het European Space Research and Technology Centre, ESTEC, in Noordwijk, Nederland, de grootste ESA-vestiging en hub van Europese ruimteprojecten.

VEGA

De residentie omvat een samenwerking met Science Gallery Rotterdam voor twee workshops met jongvolwassenen, evenals mogelijkheden voor dialoog met biomedische onderzoekers van het Erasmus MC. Het doel van de residentie is om een ​​brug te slaan tussen kunst, wetenschap en samenleving op het gebied van ruimtewetenschap door mensen uit deze verschillende disciplines kansen te bieden om perspectieven, praktijken en vragen te delen over thema's van gemeenschappelijk belang.

Anna's artistieke praktijk is gericht op het onderzoeken hoe zien en gezien worden in een technologisch gemedieerde wereld door de jaren heen is geëvolueerd, waarbij parallellen worden getrokken tussen de geschiedenis van het begin van de 20e eeuw en de technologische ontwikkelingen van vandaag.

Tijdens haar residentie zal Anna verschillende concepten onderzoeken, vooral in de context van spectroscopie - de studie van de interactie van materie met licht over de elektromagnetische straling heen. Spectroscopie is een essentieel onderdeel van de verkenning van de ruimte en ze krijgt ook de kans om het gebruik ervan in medisch onderzoek in het Erasmus MC in Rotterdam te verkennen.

Anna: "Ik vind het geweldig om met wetenschappers van ESTEC te gaan werken rond thema's die zo centraal staan ​​in mijn kunstpraktijk, zoals kleur, diffractie en vermenigvuldiging. Mijn doel is om de geschiedenis van de ruimtewetenschap opnieuw te verbeelden als een die meer inclusief en diverser is. Bij ESTEC hoop ik een diepgaand inzicht te krijgen in de hardware en software die tegenwoordig in de ruimtespectroscopie worden gebruikt, en met wetenschappers te bespreken hoe technieken kunnen worden toegepast om een ​​immersieve optische installatie te ontwikkelen.”

Anna Hoetjes

In haar werk vertaalt Anna vaak wetenschappelijke datasets naar tastbare objecten of animaties, bijvoorbeeld door chemische processen om te zetten in keramiek, of door optische processen te vertalen in lichtwerken. Ze combineert kunst met audio, brengt haar uitgebreide onderzoek naar de geschiedenis van de wetenschap, wetenschappelijke processen en de interactie tussen verbeelding en technologische ontwikkelingen samen.

Mark McCaughrean, ESA's Senior Advisor for Science & Exploration, zegt: "We zijn verheugd over de respons op ons nieuwe art-science-project en verheugd om Anna te ontmoeten en samen te werken met onze collega's van Science Gallery Rotterdam en Erasmus MC. Het is belangrijker dan ooit dat wetenschap wordt gezien als een centraal aspect van de samenleving en cultuur, en allerlei soorten kunstenaars spelen een cruciale rol bij het communiceren van vaak complexe concepten op toegankelijke en tot nadenken stemmende manieren. Omgekeerd kunnen ze wetenschappers helpen om hun werk in een bredere, meer diverse en representatieve context te zien, een essentieel stuk in de puzzel bij het oplossen van enkele van de enorme uitdagingen waarmee de mensheid tegenwoordig wordt geconfronteerd.”

Eyes in the Sky

“Wetenschappelijke disciplines, kunst en samenleving kunnen van elkaar leren door dialoog en co-creatie aan te gaan”, zegt Fred Balvert, directeur van Science Gallery Rotterdam. “Anna's rijke werk overbrugt hightech beeldvormingstechnieken en basale menselijke ervaring. Science Gallery Rotterdam is er trots op samen te werken met ESA aan deze residentie en jonge mensen uit te nodigen om deel uit te maken van dit spannende project.”

Missie: Art-Space Exchange is een pilotproject voor een ArtScience-programma in het ruimtewetenschapsdomein bij ESA. Om rekening te houden met beperkingen op internationale reizen als gevolg van de COVID-19-pandemie, stond de residentie dit jaar alleen open voor kunstenaars die in Nederland woonachtig zijn. De organisatoren zijn van plan om toekomstige edities van de residency open te stellen voor internationale deelname.

Inger van Dijk